SONČNA UPRAVA
Edvard Brank s.p.

Brodska c. 38, Ljubljana
ID za DDV : SI21113718
- smo davčni zavezanec
POSLOVNI RAČUN :
NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D., LJUBLJANA
Račun št. : 
0203 2025 4720 985
tel/fax:
 00386 1 512 24 03,
mobile:
00386 41 80 33 48
,
e-mail:
email@adriablue.net

Facebook

Spletna trgovina

AKUMULATOR je lahko nevaren ob nepravem načinu polnjenja !

AKUMULATOR je lahko nevaren ob nepravem načinu polnjenja !

Nekdo, ki rad pozabi ali pa ni seznanjen z zakonitostmi polnjenja akumulatorjev in če poleg tega še varčuje pri nakupu boljših in sodobnih polnilnikov, se lahko pošteno »opeče« !

Če uporabimo mili izraz.
Na sliki spodaj vidite akumulator oziroma kar je od njega ostalo po enotedenskem »polnjenju« s polnilnikom, kje očitno linearno polnil oz. nima omejene zgornje napetosti polnjenja in ni »pameten« ( stalno merjenje, avtomatski preklopi med stopnjami, pulzno polnjenje, javljanje napake in prekinitev polnjenja…). Morda je bil polnilnik celo  pokvarjen.

To je lahko usodno !

 

Ne samo za vaše premoženje ( kot je vidno, je polnilnik in akumulator stal tik ob LESENI steni ), nevaren je lahko celo za ŽIVLJENJE !

Če bi ponoči zagorela lesena stena ( v tem primeru leseni vikend )…na drugi strani pa spi oseba, ki je to »polnila«, ali kdo od njegovih najbljižjih…

Ko CTEK polnilnik z led diodo »pokaže«, da je akumulator poln, ga lahko pustite priključenega brez daljšega nadzora po več mesecev ! V tem spodnjem primeru bi CTEK polnilnik pokazal »napaka« in prenehal s polnjenjem…
Vendar pozordokler CTEK polnilnik ne opravi vse faze polnjenja in ne zasveti led dioda na »poln akumulator«, moramo tudi pri njem opravljati dnevni nadzor ( tu je treba omeniti, da VSI CTEK polnilniki delujejo po naslednjem principu: od začetne faze polnjenja, ko LED dioda gori na "prazen akumulator" do faze "poln akumulator", sme preteči NAJVEČ 72 ur ( tri dni ) ! To velja za stare modele

Novejši modelom so ta čas še skrajšali : od 40 do 50 ur - odvisno od modela.

Če v tem časovnem okviru polnjenja polnilnik tega NE doseže, bo avtomatsko prenehal s polnjenjem, LED dioda pa zasveti na klicaju - "napaka".


To se lahko zgodi, če je akumulator že zelo sulfatiziran ( pred uporabo CTEK polnilnika akumulator ni bil vzdrževan ), zelo star in slabe kvalitete.

TOREJ: če v tem roku polnilnik oz. LED diode na njem ne pridejo do stopnje  "poln akumulator" , ga moramo ročno odklopiti, čeprav se po izsteku tega časa že sam preklopi v »napaka« (rdeči klicaj ) in sam preneha s polnjenjem-vzdrževanjem.

Izjema je lahko včasih akumulator s starimi antimonskimi mrežicami (WET ali mokri akumulatorji), kjer CTEK včasih ne zazna okvare akumulatorja.

Zato moramo prve tri dni uporabe vizualno preverjati polnilnik, če je dosegel zadnjo stopnjo.
To je navodilo CTEK-a.
Amen. Kot v cerkvi.

Močnejši PRO polnilniki ( od moči 10A naprej, torej MXS 10 ) imajo tudi aktivno kontrolo temperature akumulatorja s posebnim tipalom.
Ob povišani temperaturi akumulatorja avtomatsko zmanjšajo moč polnjenja !
Vse za varnost.

Pri NOVI GENERACIJI polnilnikov z več LEDICAMI na ohišju je situacija nekoliko drugačna:
"poln akumulatorpomeni PREDzadnja LED dioda !


ZADNJA LED dioda se prižge le vsakih 10 dni, ki pokaže, da polnilnik  pulzno dopolnjuje do napolnjenosti akumulatorja med 95 in 100% !
Tega običajno ne boste opazili, saj lahko deluje le nekaj sekund do nekaj ur (odvisno od stanja akumulatorja).

 

 

BILO JE TIK PRED EKSPLOZIJO zaradi okvarjenega in zastarelega polnilnika -V GASILSKEM VOZILU  ...

alt
 

 
Indonesia Pegawai Salon Classy Indian Lesbian Beauty Play Date Hardtied Com Pussy Filled With Own Piss Indian Sucking Indian Nice Tasty Smelly Indian Penis